Levensverhalen en gedenkboeken

Een levensverhaal is een geschreven portret. Hierin gaat het niet alleen over de weg die iemand is gegaan, minstens zo belangrijk is de betekenis die daaraan is gegeven. Welke ervaringen en verlangens  waren richtinggevend? Ieder mens heeft een persoonlijke zoektocht en wat is een mooiere erfenis om na te laten dan een verslag daarvan? Een levensverhaal is een waardevolle terugblik én een brug naar andere generaties…

Ouderen én jongeren, voor heel verschillende gelegenheden                                     Het is niet zo dat een levensverhaal alleen voor ouderen interessant is. Ook voor jongere mensen kan het waardevol zijn, bijvoorbeeld als ze op een kruispunt in hun leven staan, zoals bij het uit huis gaan of bij een emigratie.                                                                                 Een portret in groter verband, bijvoorbeeld van een familie, een echtpaar, twee zussen of een bedrijf, behoort ook tot de mogelijkheden. Ook kan een levens(werk)verhaal een betekenisvol afscheidscadeau zijn voor iemand die met pensioen gaat.

Meestal is het zo dat ik alleen de persoon zelf interview, maar familieleden en vrienden kunnen ook aan het woord komen. Ook kan de hoofdpersoon al overleden zijn: door gesprekken met dierbaren komt hij of zij op papier weer tot leven. Dagboekfragmenten, brieven en foto’s kan ik eventueel ook gebruiken.

Resultaat                                                                                                                                        De uiteindelijke versie is een mooi boekwerk(je), eventueel aangevuld met foto’s, een print van een handschrift, een scan van een document of wat dan ook. Verschillende uitvoeringen zijn mogelijk.

Een levens verhaal schrijven is maatwerk. Er is er geen een precies even lang, precies volgens dezelfde structuur of in dezelfde volgorde. Het is een soort gezamenlijke reis die  van mij, als interviewer en schrijver, elke keer wat anders vraagt. In principe blijf ik bij de uitwerking zo dicht mogelijk bij de persoonlijke uitspraken van degene met wie ik spreek. Dat houdt de tekst levendig en direct. Gedurende het hele traject is wederzijdse afstemming belangrijk om tot een goed en gewenst resultaat te komen.

Mijn uurprijs is € 50,- . De totale prijs van een levensverhaal is van veel factoren afhankelijk. In eerste plaats van de omvang: hoeveel interviews en hoeveel woorden zijn er nodig om het verhaal te vertellen? Daarnaast wordt de prijs bepaald door de hoeveelheid uitzoekwerk. Niet iedereen heeft (meer) alle feitelijke omstandigheden paraat. Soms is dat nodig en andere keren helemaal niet. Ook speelt mee of ik foto’s maak, bijvoorbeeld van de hoofdpersoon zelf of van de familie, maar het kan ook om een huis gaan, een huisdier of bepaalde voorwerpen.

Een gedenkboek is een persoonlijke herinnering aan iemand die overleden is. Daarin is alle ruimte om datgene te plaatsen wat van belang is in het rouwproces. Heel divers én maatwerk. U gaat zelf, als familie of als vriendengroep aan de slag. Eventueel kan ik daarin een rol spelen, maar alleen om de motor aan te slingeren of om de puntjes op de i te zetten door het in een boekvorm te zetten.

Een combinatie van een levensverhaal en een gedenk- of herinneringsboek is natuurlijk goed mogelijk.

Ik reken hiervoor dezelfde uurprijs als voor een levensverhaal.

Bel of mail mij gerust voor meer informatie: 06-34412206 of j.vd.velden@casema.nl.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.