journalist gespecialiseerd in cultuur, religie en welzijn

Sinds 2007 werk ik als zelfstandig journalist, gespecialiseerd in cultuur, religie en welzijn.

Cultuur en religie zie ik als  menselijke fundamenten,  zingevers. Weet hebben van elkaars cultuur kan bijdragen aan respect en ontwikkeling. Schrijven daarover boeit mij. Ik ontmoet er mensen door die mij van alles vertellen over hoe zij hun leven vormgeven. De ene keer zit ik bij een Javaans-Surinaamse dukun aan de keukentafel die mij vertelt over rituelen, een andere keer spreek ik met een kermisexploitant, praat ik met een pater over het celibaat, loop ik mee in een kaarsjesprocessie in Brabant, ben ik bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij, kijk ik rond in een voormalig concentratiekamp of heb ik een regisseur of een politicus aan de lijn. Als ik vervolgens ga schrijven, is de taal mijn instrument. Ik maak een mooie compositie van wat mij is toevertrouwd, kneed de woorden, schrap ze waar nodig en laat de tekst tot leven komen.                                               Welzijn is vertegenwoordigd door mijn jarenlange carrière in de gezondheidszorg.

      opdrachtgevers:

 • Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, voorheen het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE): in TraditieVolkscultuur Magazine, Immaterieel Erfgoed en in thema-uitgaven
 • De gemeente Den Haag: in Breeduit Den Haag, in de Stadskrant en in Marktzaken
 • Het Auschwitz Comité in het Auschwitz Bulletin
 • Het Algemeen Nederlands Verbond, een Vlaams-Nederlandse culturele vereniging: in Neerlandia. Naast artikelen en interviews deed ik ook heel 2009 hun eindredactie
 • Ons Erfdeel, Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift
 • Kerk in Den Haag, maandblad voor spiritualiteit, cultuur en samenleving
 • De Graalbeweging Nederland, internationale vrouwenbeweging
 • Het Wiel, onafhankelijk periodiek voor woonwagenbewoners
 • De Arme Kant van Nederland / Economie, Vrouwen & Armoede
 • Het Museumtijdschrift
 • Het A&O-Fonds Gemeenten in A&O Magazine
 • De gemeente Delft
 • Tijdschrift voor verhalenvertellers ‘Vertel eens’                                                                                                                                                                                                                
 • interviews, artikelen, reportages en recensies                                                          Zie de lijst met publicaties: http://vanderveldenschrijft.nl/index.php/publicaties/         Ik interviewde onder andere Kader Abdolah, Wieteke van Dort en Izaline Calister en met één van de Meiden van Halal over hun culturele erfgoed uit het land van herkomst. Rudi van Dantzig vroeg ik naar zijn passie voor dans en Peter van der Linden naar zijn liefde voor het vertellen van verhalen, net als Sahand Sahebdivani, verteller van het jaar 2014. In mijn artikelen en reportages schrijf ik over onderwerpen die te maken hebben met cultuur, historie, materieel en immaterieel erfgoed: kortom het gaat altijd over mensen. Voorbeelden zijn de viering van het Chinese Nieuwjaar, rituelen op sleutelmomenten in het leven, volkscultuur, herdenking afschaffing slavernij, Divali, muziek, draaiorgels, de Nederlandse tegel, internationale danscultuur, de kindertransporten uit kamp Vught, Spinoza, het waarom en de geschiedenis van Haagse straatnamen, expositieopeningen, tattoo,  migranten, het Offerfeest, vasten in verschillende religieuze tradities, de geschiedenis van tassen en van badmode en nog veel meer. Ook schrijf ik boekrecensies en maak ik verslagen van culturele evenementen.

      Zelf wat lezen?                                                                                                                                  In de lijst met publicaties zijn, waar mogelijk, linken naar de teksten opgenomen. Er zijn     ook wat teksten te vinden door met de cursor op journalistieke teksten te gaan staan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.